Związek Gmin Jeziorak Iława
Najdłuższe jezioro w Polsce  27, 45 km
WARMIA - MAZURY WARMIA - MAZURY WARMIA - MAZURY WARMIA - MAZURY WARMIA - MAZURY WARMIA
FOTO FOTMUS
Copyright © 2016 ZWIĄZEK GMIN JEZIORAK POJEZIERZE IŁAWSKIE
Obszar jeziora Jeziorak to teren Parku Krajobrazowego Pojezierza Iławskiego.Jest to obszar chroniony.
Związek Gmin Jeziorak
Pojezierze Iławskie
STATEK ASCENIZACYJNY - DBAMY O CZYSTOŚĆ NASZEGO AKWENU
Historia powstania Związku Gmin Jeziorak
Związek Gmin Jeziorak w ramach swojej działalności prowadzi od ponad 6 lat projekt pn. Rozwój infrastruktury turystycznej wokół jeziora Jeziorak. W ramach tego projektu stworzona została i funkcjonuje system pomostów pływających i stacjonarnych wyposażonych w toalety i kosze na śmieci. Jest to jedyny w Polsce tak kompleksowy system odbioru nieczystości z jeziora przy użyciu pływającej jednostki asenizacyjnej.

Rozwój infrastruktury turystycznej wokól jeziora Jeziorak

W wyniku realizacji tego projektu, Związek Gmin „Jeziorak” stworzył pierwszy w Polsce kompleksowy system odbioru nieczystości płynnych i stałych z marin. W ramach zrealizowanego projektu utworzony został system zbudowany z trzech podstawowych elementów:

- portu z pełnym wyposażeniem przeznaczonym do obsługi jednostek pływających

- jednostki asenizacyjnej - 14 metrowy specjalistyczny statek do odbioru odpadów stałych I płynnych

- pomostów pływających i stałych wyposażonych w toalety przenośne i kosze na śmieci. Większość pomostów zostało zlokalizowanych przy brzegach wysp na Jezioraku i dlatego zdecydowano się na zakup kilkunastu pomostów pływających, które wraz ze zmieniającym się stanem poziomu wody zmieniają swoje położenie, co ułatwia użytkowanie ich, a przede wszystkim nie obciąża środowiska.

Stworzony system odbioru nieczystości jest niezwykle skutecznym sposobem zapobiegania degradacji środowiska. W kwietniu przed rozpoczęciem sezonu pracownicy ZGJ opływają wszystkie lokalizacje, ustawiają kosze na śmieci, toalety przenośne i pomosty pływające. Rozstawionych zostaje 40 koszy na śmieci i 30 toalet przenośnych. Przy 27 pomostach jednorazowo miejsce do cumowania znajduje około 350 jachtów.
Burmistrz Iławy
Przewodniczacy Zarzadu